Hero Epilog

Kapitel 11: Epilog (efter)

I spelplatsen som kallas epilog kan du lägga till en avslutande del till upplevelsen. Äventyret kan då fortsätta när deltagaren kommer hem, uppmuntra till reflektion och bearbetning av föreställningens innehåll.

Publiken kan också se statistik över hur de själva och kompisarna har röstat.

När föreställningen är över kan deltagarna klicka sig tillbaka till sin sida (där de tidigare hittade prologen och tog sig till föreställningen). Därifrån kan de direkt – eller vid senare tillfälle med hjälp av QR-koden – komma till epilogen.

Att skapa en epilog

I avsnittet om Produktionsytan i kapitel 4 presenterade vi fliken Epilog. Det är här du börjar arbeta med epilogens innehåll.

  1. Länkar till att skapa/ändra, visa och dela din epilogsida (också kallat informationsblad för epilog)
  2. Statistik för genomförda föreställingar

Informationsbladet i epilog

Epilogens informationsblad är alltså det första deltagaren ser efter att ha klickat på Till epilog.

Epilogsidan byggs precis som prologen i samma html-editor, med funktioner för att lägga till text, bädda in filmklipp, bild och länkar. På liknande sätt som i Word och andra ordbehandlare kan du också justera textfärg, storlek, justering och mycket mer. Den som är extra van vid html kan använda <>-knappen för att redigera css med mera direkt, för ännu fler möjligheter.

Redigeraren för epilogens informationssida.

Resultatet är en webbsida som kan göras hur spartansk eller utbroderad du vill.

Hur du kan använda en epilog

Epilogen kan ha flera användningsområden, beroende på hur produktionen vill följa upp publikens upplevelse. Här följer några förslag:

  • Visa upp hälsningar från karaktärer, låta dem berätta hur det gått efter speltillfället. Vad har de gjort? Vad hände med personen som försvann ner i brunnen? Fick hon jobbet?
  • Alternativa slut eller fördjupningar av berättelsen som öppnar upp spelvärlden. Låta föreställningen bli transmedial och byta medieform!
  • Intervjuer med skådespelarna, bryta skådespelet och djupdyka i det medmänskliga. Hur kändes det att spela en ond roll?
  • Knyta an till problemställningar i liv och samhälle, länka till fakta, mer information eller möjligheter att engagera sig.
  • Bädda in eller länka till ett formulär med utvärderingsfrågor, för att få värdefull återkoppling direkt från publiken utan att någon mellanhand behöver agera.