Föreställningsfoto från Spökutdrivning för nybörjare av Masthuggsteatern, med Carl Marcus Wickström och Philip Lithner. Manuspapper virvlar runt två rädda män. Foto: Lina Ikse.

Inledning

Scen från ”Spökutdrivning för nybörjare” av Masthuggsteatern. Foto: Lina Ikse

Barn sitter allt mer vid datorer på fritiden, inne i ett drama där de som spelare har möjlighet att utforska, välja eller förhålla sig till sin omgivning. Det ger dem en känsla av kontroll och immersion som förhöjer upplevelsen. 

Samma barn är också en central målgrupp för många scenkonstverksamheter. Techformance ger nu det fysiska mötet med scenkonst en ny form och betydelse, ökar den interaktiva graden och ger barnen en högre känsla av engagemang och fullbordan, en inre delaktighet, med utgångspunkt från var målgruppen tekniskt och socialt befinner sig.

Genom metoden och appen som utvecklats under projektet får barnen möjlighet att påverka händelseförloppet både före, under och efter föreställningen. Det gör varje föreställning helt unik! Barnen får uppleva den ytterligare dimensionen som skådespelare, kostym och scenografi ger. 

Under projekttiden såg vi att Techformance förändrade publikens respons på upplevelsen, där många ville se den om och om igen. 

Det är ett fint kvitto på att Techformance kan skapa det engagemang vi hoppas på! 

Våra erfarenheter under workshops och föreställningar med stora och små teatrar har nu destillerats ner till den här Metodboken.

Vi hoppas att fler vill skapa och utveckla Techformance vidare.

Helena och Lotta

Helena Rung

projektledare

telefon
070 – 349 21 65

e-post
helena.rung@vgregion.se

Lotta Eldh

projektledare

telefon
070 – 082 52 77

e-post
lotta.eldh@vgregion.se