QLab och Techformance

En MacBook med programmet Qlab, som styr scenteknik.
En dator med programmet Qlab som styr scenteknik. Foto: Figure 53

I detta kapitel visas hur Techformance kan fungera ihop med programmet QLab. QLab används ofta i teaterproduktioner för att styra ljud- och ljusövergångar, spela upp musik och ljudklipp, projicera videoklipp och bilder, och skapa avancerade ljuseffekter.

AppleScript för Techformance

Techformance webbapp kan kopplas till QLab och köras därifrån. Detta gör att en körtekniker kan kontrollera både QLab och Techformances från samma dator och spara in på personal.

Här är ett AppleScript som man kan trigga från QLab eller Streamdeck eller programvara som kan köra AppleScript.

Klistra in texten här nedan. En viktig detalj är att man enbart måste ha Techformance körandes på safari (det vill säga, koden är inte så smart att den vet vilket fönster som skall triggas; har man fler fönster uppe så kommer den trycka space på någon av de fönster man har uppe och därför inte med säkerhet trigga Techformance).

tell application "Safari"
 activate
 delay 0.5
 tell application "System Events"
 key code 49
 end tell
end tell

Denna kod åstadkommer ett klick på ”Space”. Alltså kräver det också att man har fokusmarkören korrekt inuti sitt Safari-fönster på ”Nästa” knappen.

Det kräver också att AppleScript syntax fortsätter se likadan ut i framtiden samt att användaren inte använder specialutrustning där ”key code 49” mappar mot någon annan tangent.

Techformance QLab Connector

Länk: QLab Connector (v1.0).zip

I denna manual kommer du lära dig att använda Techformance QLab Connector för att koppla ihop din Techformanceproduktion med QLab. Genom att göra detta kan du skicka meddelanden till QLab från Techformance och således påverka ljus, ljud, bild och video i QLab enbart genom att använda Techformance-gränssnittet.

Denna användarmanual förutsätter att läsaren redan är bekant med QLab och har grundläggande kunskaper om hur verktyget används.

Installation

  1. Ladda ned den version av Techformance QLab Connector som är rätt för det operativsystem du använder. För Mac finns två olika varianter. Ladda ned den som är rätt för den processor din dator använder. Om du är osäker kan du följa guiden här för att ta reda på vilken typ av processor din dator använder.
  2. Öppna programmet på din dator. Din dator kommer troligtvis klaga på att appen är från en okänd utvecklare. (Se nästa sida.)
QLab Connector varning
En varning från macOS första gången du öppnar QLab Connector
  • För att tillåta programmet behöver du gå till “Integritet och säkerhet”-inställningar på din dator och trycka på “Öppna ändå”.

    Detta kan se olika ut beroende på vilken version av macOS du har. Men generellt bör det beskrivas på samma sätt.

QLab macOS Systeminstallningar
  • När appen har öppnats borde du se denna ruta. Detta enkla gränssnitt är Techformance QLab Connector.

Koppling till techformance

Programmet är mycket enkelt att använda. Nedan finner du information hur det fungerar och hur du ansluter till en föreställning:

  1. Till att börja med kan du starta alla program (QLab, Techformance QLab Connector, samt inspecient-läget i Techformance). Dock kan det vara bra att ha alla öppna sida vid sida (till exempel på olika skärmar) för att följa vad som händer. Notera att QLab och Techformance QLab Connector måste köras samma dator, medan inspecient-läget i Techformance kan köras på en annan dator.
  2. Programmet fungerar på sådant sätt att det tar emot kommandon från noder/scener i en Techformance. När man anslutit till en show/föreställning får programmet sedan en “ström” av dessa kommandon när man stegar igenom scener i inspecient-läget. Dessa skickas sedan direkt till QLab.
  3. “Vanliga” scener/noder i editorn har ett fält som heter “QLab message”. Här skriver man sitt kommando som ska skickas till QLab så fort man når denna nod. Notera att det inte går att skriva kommandon på svarsalternativ, endast “vanliga” noder/scener i editorn.

4. För att ansluta till en föreställning behöver du först hitta ID-numret för din föreställning. Detta gör du genom att klicka in dig på inspecient-läget för föreställningen (fungerar på test-körningar också) och kopiera numret från adressfältet i webbläsaren (9804 i detta exempel).

5. Öppna nu Techformance QLab Connector och välj vilken miljö du använder i rullgardinslistan längst ned (www.techformance.se bör redan vara inställt, det andra är en testmiljö för utvecklare som du inte ska använda).

6. Klistra in ID-numret från tidigare och se till att det inte av misstag kom in något extra mellanrum eller tecken antingen innan eller efter numret.

7. Om du nu klickar på “Connect” bör det nu stå att du är uppkopplad mot din föreställning/show.

8. När du nu klickar dig till en scen/nod med ett kommando i “QLab message” kommer du se att Techformance QLab Connector visar kommandot under “Last trigger”, och att QLab direkt triggas.

Lista av qlab-kommandon

QLab stödjer ett antal kommandon baserat på vilken version av QLab man kör. Enklast är att gå till QLab:s webbsida och hitta listan av OSC-kommandon som stödjs.

För QLab version 5: https://qlab.app/docs/v5/scripting/osc-dictionary-v5/

För QLab version 4: https://qlab.app/docs/v4/scripting/osc-dictionary-v4/

För QLab version 3: https://qlab.app/docs/v3/scripting/osc-dictionary-v3/