Kapitel 12: Tekniska förutsättningar i lokalen
Webbläsare och bredband
För att kunna sätta upp en scenkonstproduktion med Techformanceverktyg krävs vissa förutsättningar:
- Webbläsare Chrome/Safari, Vi rekommenderar webbläsaren Google Chrome då flest testningar har gjorts på den. För macOS rekommenderas också Chrome och sekundärt Safari. Övriga webbläsare kan fungera, men vissa effekter och buggar kan förekomma så det görs på egen risk. Till exempel finns det buggar med att markera noder i Firefox-webbläsaren.
- Bredband för körtekniker, till exempel fiber, för teknisk personal (helst separat från publikens internet så att det inte blir segt av för stort tryck på samma bandbredd)
- Ett publik-wifi för publiken i lokalen (om publiken ska byta rum under föreställning rekommenderas ett meshnätverk)
Teknisk miljö – frågor och svar
1. Hur sker distribution av app till klienter?
Det behövs ingen distribution. Både publik, admins, scenmonitorer och andra som behöver åtkomst kan se vad som händer i appen via en webbläsare. Funkar på alla enheter med tillgång till internet och webbläsare (så inte smartklockor till exempel). Vi hämtar data från server till enheter via ”Rest-anrop” som plattorna gör aktivt, samt via ”websockets” som är öppna mellan varje enhet som är inne på en föreställning och servern.
2. Vad finns det för integrationer till andra system?
Valfri integration mot QLab kan slås på. Då behöver en hjälpar-app installeras på en dator på samma wifi nät som datorn som kör QLab. Den appen går att ladda ner och är skriven i Python. Inga andra integrationer finns.
3. Hur ser den tekniska miljön ut?
Vi hyr Linux servrar (test + prod) från Heroku (Salesforce) i molnet. Där har vi en postgresql databas också för varje miljö, med en webbapplikation igång.
4. Vilka programspråk har använts?
Webbappen är byggd med Java + Spring i backend och ramverket React.js (TypeScript, CSS, HTML) i frontend.
Här slutar manualen
Precis som för många andra fenomen och processer, lär du dig bäst om Techformance genom att börja bygga. Det är först efter ett test av konceptet, med flera deltagare, som man riktigt börjar inse möjligheterna och utmaningarna med ett interaktiv, förgrenad och tillgänglig scenkonst. Har du inte redan gjort det rekommenderar vi också en genomläsning av metodboken.
När som helst kan du förstås kontakta oss med frågor eller för att få en egen inloggning till appen.
Föregående: Skicka epilog till publiken