Dockhumoristen Björn Carlberg med dockorna Tord och Gisela.

Dockformance: experiment där publiken styr innehållet

Björn Carlberg bjuder på skruvad föreläsning

Under Digital innovationsfestival, på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm 1 december, får publiken möta ett gäng scendebuterande dockor, alla levandegjorda av Björn Carlberg – men till stora delar styrda av publikens val.

De senaste åren har dockspelaren, komikern och skådespelaren Björn Carlbergs dockkaraktärer gjort succé, bland annat i serien Klotty på SVT och med Dockhumor-föreställningar på Scalateatern och landsomfattande turnéer. Till hörsalen på Kulturhuset Stadsteatern kommer dock bara figurer som inte mött livepublik tidigare. Även formen är annorlunda: ett föredrag med interaktiva inslag.

– Ja, det kommer att bli en väldigt märklig, förhoppningsvis rolig föreläsning, med en massa olika dockor där publiken kan påverka karaktärerna och vad de pratar om, berättar Björn under en repetitionspaus.

Influencer inom smink och beauty

Följare av humoristens Instagram-konto (@gubbsynt) kommer att känna igen flera figurer, men inte alla.

– Vi har ett ankare som heter Tord, som är en tunnhårig patriark. Sen är det en dansk och en svensk, två väldigt små dockor, som ska hålla en föreläsning om ett grupparbete och sen är det en kärring från Skåne och en influencer inom smink och beauty, som kommer prata om sitt liv.

En 20 minuters Dockformance

Björn kallar uppvisningen Dockformance, efter verktyget techformance som används för de interaktiva momenten. Techformance håller på att utvecklas av Förvaltningen för kulturutveckling inom Västra Götalandsregionen. Med medel från Allmänna arvsfonden skapas en metod och en verktygslåda som ska ge scenkonsten enkla sätt berätta nya sorters historier, med möjligheter till anpassad information och interaktion före, under och efter föreställningen. I samarbete med flera olika scenkonstkreatörer genomförs workshops för att finslipa verktyg och arbetssätt.

I Dockformance handlar det främst om interaktivitet under föreställningen, här renodlat till publikomröstningar om karaktärernas olika val. Det som visas upp är ett kort destillat av möjligheterna.

– Det blir 20 minuter långt ungefär, hoppas Björn.
– Men det kan växa ut och bli längre…

Usla frågor

Med fler vägar som historien kan ta, kommer också behovet av att hitta på och komma ihåg mer material, även om speltiden inte är så lång.

– Ja verkligen, men det är ganska kul att få ha den grejen i bakhuvudet hela tiden, den här röstningsgrejen. Det tycker jag tillför något, just att man också kan ha väldigt usla frågor, det är väldigt roligt, menar Björn.

Rock och robotar

Digital innovationsfestival är en temakväll arrangerad av Kulturhuset Stadsteatern om digital innovation inom bland annat scenkonst, musik och 3D-konst. Förutom Dockformance får publiken uppleva ett livemöte mellan AI-roboten Furhat och rockbandet Satan Takes a Holiday, höra perspektiv från KTH och Kungliga Musikhögskolan, se en demo av inkluderande musikinstrument och mycket mer. Festivalens kvällsdel, där Björn Carlbergs Dockformance ingår, börjar kl 19:15.