I en Techformance kan en nod innehålla en video-fil. Detta betyder att när föreställningen når noden så startar en video i deltagarnas enheter. Med denna funktion kan man ha förinspelade delar av sin föreställning som ett komplement till det som sker på scen.

Att tänka på

Om deltagarna ska se video i sina enheter:

  • Film kräver stabilt internet i lokalen
  • Spelas upp i varje enhet samtidigt och individuellt
  • Kan pausas
  • Video med ljud? Fundera på hörlurar!

Hur videor kan användas

  • Film från när rollerna besöker platser utanför teatern och som skapar en större rymd för äventyret: drömmar, tandläkarbesök, ett stort slott, stjäla en cykel på stan och så vidare.
  • Använd video för att spara reptid och kostnader där ni vill kunna erbjuda stor valfrihet (exempelvis fem olika miljöer de kan besöka, med olika manus för varje) utan att behöva repa in allt. Repa bara in det som är den gemensamma storyn.
  • Låt besökarna se hemlig chatt som försiggår i smyg mellan två karaktärer på sina mobiler, medan de spelar ut en scen där de ljuger för någon annan i scenen. Deltagarna ser på plattorna knappen “visa chatten” (startar uppdrag med filmer i) då kommer en film som visar sms: “Shit, hon går verkligen på det helt och hållet”… samtidigt som scenen utspelar sig som vanligt.
En nod visar en animation som föreställer ett mess (som inte når fram, vilket får ödesdigra följder…)

Tekniska begränsningar

Under testsessioner har det uppmärksammats att när en video ska starta upp samtidigt på allas i publikens enheter kan det förekomma fördröjning. Ju fler i publiken desto större fördröjningar kan det bli. Detta gör att det är svårt med timing och få snyggt i majoritetsläget. Använder videon ljud kan det dessutom bli ganska rörigt i salongen.

Därför rekommenderas att enbart använda videofunktionen i prolog, sidouppdrag och epilog.

Verktyget komprimerar varken videor eller bilder. Det du laddar upp, är det som deltagarna serveras. För att minimera fördröjningar bör alla videor vara ordentligt komprimerade och nedskalade till minsta acceptabla upplösning. Det är en balansgång mellan upplösning, kompressionsgrad och filstorlek, men med format som till exempel .h265 – som är en effektiv kodning – kan en kort snutt ladda snabbt även för en större publik. Det är ändå viktigt att särskilt testa sådana moment.

Föregående: Variabler och kriterier

Nästa: Loopar